Acetyl L-Carnitina și L-Carnitina sunt două suplimente distincte, care sunt adesea confundate între ele.

 

Deși sunt similare în structura lor chimică, unele diferențe cheie determină atat mecanisme unice de acțiune cat și beneficii.

L-carnitina este de obicei folosită de sportivi și culturisti ca supliment pentru cresterea rezistentei la efort, pe de altă parte, Acetil L-Carnitina este mai frecvent utilizata ca un rapel cerebral, apreciat pentru efectele sale de îmbunătățire a functiei cognitive.

Să aruncăm o privire mai atentă comparând Acetyl L Carnitina cu L Carnitină pentru a vă ajuta să decideți care este potrivit pentru nevoile dvs.

 

Ce este L-Carnitina?

 

L-Carnitina este un nutrient esențial în corpul uman, ajutând multe sisteme diferite să funcționeze corect.

 •  L-Carnitina transportă acizii grași din alimentele pe care le consumi în mitocondrii. Mitocondriile transformă acești acizi grași în ATP, ceea ce duce la o mai bună furnizare de energie pentru întregul corp.
 • L-Carnitina este, de asemenea, un aminoacid care este utilizat ca un element de construcție pentru proteine produse în mod natural în organism.
 • L-Carnitina se foloseste și pentru pierderea in greutate
 • L-Carnitina crește viteza cu care arzi grăsimile, si poate oferi și o creștere semnificativă pe termen scurt a producției de energie, permițându-vă să vă antrenați mai intens si sa dobanditi o rezistenta mai mare la efort.
 • Într-un context medical, L-Carnitina a fost de asemenea folosită pentru afecțiuni ale sângelui și ale vaselor de sange: dureri în piept, atac de cord, colesterol ridicat și alte probleme circulatorii.
 • L-Carnitina mai este recomandata in afecțiuni musculare, care sunt un rezultat direct ale medicatiei pentru  SIDA, infertilitate masculină, sindrom Rett, anorexie, diabet și multe altele.
 • considerată eficientă pentru boala renală în stadiu final si posibil tratament pentru angină pectorala, insuficiență cardiacă congestivă, miocardită și infertilitate masculină.
 • În alte scopuri decât deficiența de L-Carnitină, FDA nu a aprobat L-Carnitina ca medicament pentru a preveni sau trata orice condiții. Cea mai frecventă cauză a nivelului scăzut de L-carnitină este utilizarea anumitor medicamente sau proceduri medicale.

 

Ce este Acetyl L-Carnitina?

 

Acetyl-L-Carnitina este un supliment pe care multe persoane îl utilizează pentru beneficii nootrope. Este utilizat în mod obișnuit pentru cresterea nivelului de energie, precum și pentru a sprijini sănătatea creierului și extinderea vieții. Acetyl-L-Carnitina oferă, de asemenea, unele dintre aceleași avantaje ca L-Carnitina în ceea ce privește pierderea în greutate și antrenamentele sportive de anduranta.

 • Acetyl-L-Carnitina are capacitatea de a îmbunătăți funcțiile creierului în mod semnificativ, deoarece poate traversa membrana protectoare care separă fluxul sanguin de țesutul creierului (barieră sânge-creier). Această capacitate înseamnă că Acetyl L-Carnitina poate stimula metabolismul energetic în celulele creierului dvs., ceea ce duce la o îmbunătățire la aproape toate procesele cognitive.
 • Acetyl-L-Carnitina contribuie la creșterea capacitatii de concentrare și confera claritatea mental
 • Acetyl-L-Carnitina poate curăța toxinele din creier și întărește receptorii și neuronii.
 •  Acetyl L-Carnitina poate curăța unele dintre grăsimile deteriorate care se găsesc în creier, inclusiv Lipofuscin (ceea ce provoacă pete de îmbătrânire) Îndepărtarea lipofuscinei ajută la protejarea creierului de la dezvoltarea bolilor neurologice, cum ar fi Parkinson și Alzheimer.
 • efect pozitiv asupra capacității de memorie, contribuind cu acetat la sintetizarea acetilcolinei.
 • Acetlcolina este un neurotransmițător important atât pentru procesele legate de codificarea memoriei, cât și pentru recuperarea memoriei. Abilitățile de memorie direcțională și memorie verbală se pot îmbunătăți la pacienții mai în vârstă, ca urmare a luării suplimentelor cu Acetyl-L-Carnitina.
 • protejează celulele nervoase din creier în cazul lipsei de oxigen. Acesta este motivul pentru care Acetyl-L-Carnitina este administrat pacienților care au suferit un accident vascular cerebral, deoarece este foarte eficient pentru a combate deteriorarea suplimentară a creierului. În unele cazuri, s-a demonstrat, de asemenea, stimularea recuperării sechelelor în urma unui accident vascular cerebral.
 • Acetil L-Carnitina este foarte recomandat pentru cei cu tulburări neurologice, în special la vârstnici. Redobândirea multor funcții cognitive ale creierului poate ajuta la prevenirea unui alt AVC și la prevenirea agravării bolilor Alzheimer și Parkinson.

Baza de date cu Medicamente Naturale a evaluat Acetil L Carnitina drept posibil tratament pentru boala Alzheimer, deficiența cognitivă legată de vârstă, deficiența cognitivă generală, ischemia cerebrală cronică și neuropatia diabetică. Cercetările actuale despre Acetyl-L-Carnitina sunt destul de promițătoare, cu toate acestea trebuie să se facă mai multe cercetări pentru a înțelege complet toate efectele. În acest moment, FDA nu a aprobat Acetyl-L-Carnitina ca medicament pentru a preveni sau trata  boli degenerative.

 

Care este pe scurt diferența intre Acetil L-Carnitină  si L-Carnitină?

 

Acetyl L-Carnitina și L-Carnitina sunt același aminoacid, dar în forme diferite. De asemenea, lucrează foarte diferit. L-Carnitina este folosită mai mult de persoanele care încearcă să slăbească sau de culturisti, deoarece ajută la convertirea acizilor grași găsiți în organism într-o sursă naturală de energie. Acetyl L-Carnitina (ALCAR) este versiunea acetilată a L-Carnitinei, care are capacitatea de a traversa bariera sânge-creier (BBB), care ajută la îmbunătățirea funcțiilor creierului.

 

 

Acetyl-L-Carnitina este, de asemenea, mai bun pentru susținerea creierului și a nervilor, datorită faptului că grupa acetil va ajuta molecula să treacă mai ușor de BBB. Acest lucru poate furniza, de asemenea, grupările acetil pentru sinteza Acetilcolinei, care este unul dintre neurotransmițătorii primari care se găsesc în creier.

 

 

Există multe forme diferite de Carnitină care sunt disponibile pe piață și toate oferă un sprijin adecvat pentru multe domenii diferite. Acestea includ sistemul cardiovascular, mușchii și sistemul nervos.

 

Dintre cei doi, Acetyl-L-Carnitina este considerat a fi superior față de L-carnitină, din punct de vedere al biodisponibilității. Atât Acetyl-L-Carnitina cât și L-Carnitina au același mecanism de absorbție în intestin și sunt îmbunătățite de sodiu. Cea mai eficienta forma de administrare orala este sub forma lipozomala intrucat nutrientul ajunge la nivel celular si nu suporta deteriorari in sistemul digestiv. In plus, prezenta fosfatfilcolinei din compozitia suplimentelor lipozomale din gama Altrient duleaza beneficiile pentru sistemul nervos.

 

 

Arderea grăsimilor, energia naturală, stimularea memoriei, precum și întărirea inimii sunt suficiente motive pentru a lua Acetyl L-Carnitină. Beneficiile sunt bogate și pot fi observate de obicei într-un timp scurt.

 

 

Pentru mai multe detalii despre tehnologia lipozomala accesati articolul de mai jos:

 

https://www.napofarm.ro/blog-napofarm/tehnologia-lipozomala-de-formulare-a-medicamentelor.html

Pentru benmeficiile fosfolipidelor asupra sistemului nervos vedeti acest articol:

https://www.napofarm.ro/blog-napofarm/fosfolipidele-supliment-pentru-activitatea-creierului.html